In Amsterdam stond de AEX-index na een half uur 1,7 procent lager op 330,59 punten. De MidKap zakte 2 procent tot 572,20 punten. In Frankfurt en Parijs werden verliezen van circa 2 procent genoteerd. De FTSE-index in Londen leverde 1,3 procent in.

Maandag verloren de Europese graadmeters al tot bijna 3 procent door de vrees dat de schuldencrisis overslaat naar Italië. Die angst zorgde ook op Wall Street en in Azië voor aanzienlijke koersverliezen.

Stabiliteit bewaken

Europese ministers van Financiën benadrukten maandagavond dat zij de stabiliteit van de euro zullen bewaken. Het noodfonds voor eurolanden kan daarbij zo nodig flexibeler worden ingezet, lieten ze weten. De vrees voor besmetting van de grote economieën Italië en Spanje werd hierdoor echter niet weggenomen. ,,Die angst blijft allesoverheersend”, concludeerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aandelen van banken en verzekeraars gingen opnieuw scherp achteruit. ING bungelde onderaan de AEX met een verlies van bijna 5 procent, Aegon leverde 4 procent in. In de MidKap ging SNS Reaal 4 procent onderuit. Grote Duitse en Franse banken als Deutsche Bank, BNP Paribas en Crédit Agricole werden 4 tot 5 procent minder waard.

Euro

De waarde van de euro zakte naar 1,3875 dollar. Dat was het laagste niveau sinds half maart. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag deed de Europese munt nog 1,4035 dollar, dat was al 2 dollarcent minder dan de slotkoers van voor het weekeinde.

Naast banken gingen vooral bedrijven die snel worden geraakt door een neergang van de economie fors onderuit. Zo daalde het aandeel van chipmachinefabrikant ASML ruim 3 procent en leverden uitzenders Randstad en USG People 2 tot 4 procent in.Luchtvaartcombinatie Air France-KLM verloor 4,3 procent.

Ctac

Automatiseerder Ctac verloor ruim 13 procent. Het bedrijf kondigde maandag nabeurs aan dat de omzet en het rendement in de eerste helft van het jaar tegenvallen.

De zorgen over de schuldencrisis zetten dinsdag ook druk op de olieprijs. Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte met 94,10 dollar 1,1 procent minder dan aan het begin van de dag. Brentolie daalde met ongeveer dezelfde marge tot 115,70 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl